Изваждане на счупени ключове

Изваждане на счупени ключове е аварийна услуга, която обаче предлагаме често – често в такава ситуация потърпевшите започват сами да изваждат счупените парчета или да измъкват ключа, но ако нямат необходимите познания и инструменти, това нерядко води и до по-големи проблеми по заключващите механизми на вратата.

Причините да ви се счупи ключът може да са най-различни, но благодарение на опита на нашите майстори ключари в ателието ни Дружба, можем да ги групираме в две основни групи:

  • След износване. Повече от нормално е ключът да се счупи след дългогодишна употреба – подобно на всеки един механизъм той се износва, захабява и започва да функционира по-трудно с течение на времето. В заключващите механизми (патрона и бравата) се събират боклуци, които пречат на гладкото им функциониране. Нашият съвет е в момента, в който усетите, че заключващият механизъм не действа както трябва, да предприемете мерки по неговото ремонтиране или смяна, ако това е наложително.
  • При неправилна употреба. Другата група от ситуации е когато употребяваме дълго време крив или изхабен ключ, който все отлагаме да сменим. Понякога това се случва и когато от вътрешната страна на вратата има друг ключ или просто когато в определена ситуация (закъсняваме, нервни сме и подобни) превъртаме излишно и го счупваме.

Ако счупеният ключ е от вътрешната страна на вратата и разполагате с необходимите инструменти, познания и увереност в своите възможности, пробвайте да го измъкнете. Съветваме ви обаче да не почнете да разглобявате заключващите механизми и да се опитвате да предприемате действия, които само биха ги повредили.  По-добре да звъннете на наш авариен майстор ключар, който ще отвори вратата и после измъкне счупеното парче. Все пак ето няколко основни съвета, които биха могли да ви помогнат в определени ситуации:

  • Ако счупената част на ключа е здраво заседнала, може да ползвате масло, за да я размърдате. Има ситуации когато чрез напъхване на останалата по-голяма част от счупения ключ в ръцете ви може да извадите по-малката вътре в ключалката. Просто пъхате внимателно счупения ключ и леко измъквате целия.
  • Когато парчето е голямо и се вижда в бравата или патрона, това е по-добрият вариант, защото можете да опитате да го извадите с клещи или пинсети. Може да се опитате и първо да го измъкнете леко като го приплъзвате внимателно с някакъв подходящ за целта инструмент.

В никакъв случай не ползвайте силови методи, съвети за което ще намерите по форумите от знайни и незнайни майстори. Там ще прочетете и съвети как да пробиете патрона, как това било лесно и едва ли не всеки го правил. Така само ще усложните ситуацията и в крайна сметка наистина „евтиното ще излезе скъпо”, защото има опасност да развалите някои от механизмите за заключване и пак да се наложи да извикате авариен майстор ключар. Хубаво е да знайте, че той ще бъде на посочения от вас адрес в рамките на половин час за цяла София.

Scroll to top