Ремонт на брави, дръжки, патрони

В ключарския ни център в Дружба нашите майстори ключари ще извършат ремонт на абсолютно всички видове механизми за заключване – брави, патрони, дръжки и др. Ако имате възможност – донесете механизма на място в ателието, ако не – при вас може да дойде наш колега професионалист, който да извърши ремонта на място.

Основните случаи, в които се налага ремонт на заключващите механизми
Освен от правилна поддръжка заключващите механизми се нуждаят и от ремонт или смяна. Понеже тук разглеждаме основно ремонта им, нека посочим две основни групи причини, поради които това се налага:
         • Износване. Няма как това да не се случи, колкото и добре да поддържаме добре нашите брава или патрон. С течение на времето от натиска, влагата, неблагоприятните атмосферни условия, механизмите започват да се износват, клеясват, корозират и т.н. Колкото по-рано реагирате и се допитате до наш специалист, толкова по-добре. При ранно диагностициране на проблема може да се наложи подмяната само на определен малък елемент, а не на целия механизъм. Заповядайте в нашия ключарски център, където ние ще извършим тази дейност. Ако повредената брава или патрон не може да бъде измъкната, то при вас ще пристигне наш авариен ключар, който по възможност ще я оправи на място. И в този случай ви съветваме да не взимате нещата в свои ръце и да викате знайни и незнайни майстори, защото по-късно може да съжалявате.
         • Разваляне вследствие на взломни действия. Крайно неприятна ситуация, защото често след действията на крадци, механизмите са безвъзвратно унищожени. Съветваме ви да ни потърсите веднага, ако сте станали обект на кражба. Нашият майстор ключар ще прецени най-добре кой механизъм е за ремонт, кой е за смяна и т.н.
Дръжките по вратите също са елемент, който се разваля често. Ще извършим ремонт на всяка една, независимо от нейния вид – за входна или вътрешна врата, за дограма, за витрина, шкаф и др. Ако не разполагате с необходимите инструменти и познания ни се доверете, защото при неправилен монтаж или поправка от ваша страна, в дългосрочен план те не само няма да функционират надеждно, но може да се наложи и тяхната замяна.

Някои съвети за добрата поддръжка на заключващите механизми
Толкова сме свикнали с тях, че въобще не им обръщаме внимание докато не се развалят или не почнат да създават проблеми. Ако предприемете по-рано действия за отстраняването им, това може да ви спести много главоболия и разходи в един по-късен момент. Освен това е желателно да следвате някои съвсем прости правила при употребата на вашите брава или патрон, защото именно това са механизмите за заключване, които се развалят най-лесно.

За да увеличим още с години живота им, бихте могли да правите (или не правите) следното:
         • Когато отваряте вратата, не използвайте ключа като го държите за горния му край. Така увеличавате натиска върху него, и той може да се счупи. По възможност натискайте леко вратата едновременно с последното завъртване (ако тя е с топка, а не с дръжки) – така ще облекчите системите за заключване.
         • Гледайте да не насилвате ключа си когато действате с него. Ако имате съмнения, че вече не функционира нормално ни го донесете – възможно е да бъде ремонтиран без проблеми, но и да се наложи направата на дубликат.
         • Не поставяйте два ключа от всяка една от страните на вратата. Това не само може да блокира заключващия механизъм, но и да доведе до счупването на ключа.
         • Похвално е, че искате да поддържате добре смазани своите механизми, но по възможност не го правете с олио или грес. Те проникват много дълбоко във фините части на механизма и впоследствие по тях полепват прах и мръсотия. Препоръчваме ви да правите това или със специални спрейове или графитна грес. Възможно е да впръскате в ключалката и графит на прах чрез масльонка.
         • Когато искате да монтирате или демонтирате нещо по вратата ви – ползвайте професионалисти. Често нашите майстори се сблъскват с резултатите от нескопосани действия на т. нар. „баш майстори”, които не само разбират от всичко, но са способни да развалят всичко.

Scroll to top