Преработване на касова в секретна брава

Преработване на касова в секретна брава

Ако бравата на вратата на жилището ви е касова (няма патрон в бравата, чрез който извършвате заключващото или отключващо действие), вземете сега решението да си монтирате по-сигурна и надеждна секретна заключваща система. Това става чрез т. нар. „преработване от касова в секретна брава” – както ще го намерите на някои места изписано като услуга.

Това е една от най-сложните ключарски услуги, които предлагаме в ключарския ни център в Дружба, защото се изискват много опит, познания, с каквито обаче нашите ключари разполагат. Не отлагайте важните решения за вашата сигурност, защото касовата брава има някои основни недостатъци.

Касова брава – недостатъци

Касовата брава представлява един единствен елемент, който не се нуждае от допълнителен патрон, чрез който да се извърши отключването или заключването. Десетилетия това е най-предпочитаният вариант в България, защото касовите брави са здрави, стабилни, а в някои случа и по-евтини (ако не изберете висок клас) от комбинацията патрон+брава.

Големият проблем на касовата система е, че няма как да сте спокойни, че няма да станете жертва на грабеж. Крадците от години имат начини да се справят с такива заключващи системи, като дори най-опитните от тях биха могли да ги преодолеят за минути. Това е и техният основен проблем, върху който, естествено, производителите работят постоянно и подобряват продуктите, но действията им са ограничени от това, че иновациите им и подобренията им касаят един единствен механизъм (касовата брава), докато при секретните системи за заключване те развиват и усъвършенстват не само бравата, но и патрона към нея, както и допълнителната му защита (наричана още бронировка).

Не трябва да пренебрегваме и още един основен недостатък – ключове за касовите брави може да изработите във всяко едно квартално ключарско ателие. Най-новите от тях няма лична карта и въобще документи, съдържащи информация за тях. В оторизираните ключарски центрове (какъвто е този в Дружба), ще ви изискаме паспорта на продукта, за да изработим дубликат, което е добро решение за вашата сигурност, елиминирайки случайната изработка на копия на ключове.

Решението на всички тези проблеми е или да се оборудвате с нови секретни брава и патрон или ако разполагате вече с касова брава – да я преработите в секретна. При всяко едно положение ви съветваме да се свържете с наш майстор ключар, който ще ви информира кой вариант е най-удачния за вас, съобразено с вашите нужди и бюджет.

Секретна брава – предимства

Секретната брава и патронът не съществуват като самостоятелни механизми за заключване, а в комбинация, което увеличава възможностите ви за избор при покупката им. Патронът извършва заключването и отключването на бравата посредством завъртването на ключа в ключалката. Една от основните причини секретният механизъм да е по-сигурен от касовия е, че производителите на системи за сигурност, освен в бравите, инвестират постоянно в развитието на патроните и тяхната защита. Може да срещнете аргумент против секретната брава и патрон, че комбинацията е по-скъпа от касовата брава. Тук няма да е лошо да си припомним поговорката, че „евтиното често излиза скъпо”, както и това, че след повреда или просто износване, можем да сменим или само бравата или патрона, то при секретната тази опция се предлага в ограничен мащаб, само при най-скъпите маркови брави, където имаме възможността да подменим определена част. В общия случай (какъвто е в България, защото тук преобладават старите касови брави) при разваляне на касовата брава ще ни се наложи да сменим цялата.

Не може да отминем с лека ръка и възможностите, предоставяща ни секретната система за заключване за допълнителна защита. Бронировката е кръгла или понякога конусовидна капачка, изработена от здрав метал, която предпазва патрона от това той да бъде изтръгнат, усукан и въобще преодолян чрез взломни действия.

Заключващата система – преработване

Първо при на място ще пристигне наш майстор, който ще извърши необходимите замервания по вратата и на мястото, където ще се извърши преработването. Той ще отговори изчерпателно на всички въпроси и предложи варианти, съобразени с изискванията и бюджет ви. Комбинациите са най-различни – ще Ви предоставим оптималната от секретна брава, патрон и защита за него (бронировка).

После ще са ни необходими средно три часа (може да е по-бавно, това зависи от вратата, механизмите за заключване, сложността на новите, които ще монтираме и т.н.), за да преработим системата ви за заключване. Монтажът е от изключително значение за правилното и дългогодишно функциониране на всяка една заключваща система, така че е много важно да се доверите на професионалистите от центъра в Дружба. Ще го направим в най-удобното за вас време, вкл. и уикенда или на празник, но трябва да имате предвид, че ще бъде съпроводен с много шум, характерен за всички сериозни ремонтни дейности.

В магазина ни в Дружба предлагаме богато разнообразие от системи за заключване. В зависимост от бюджетна, който сте отделили за целта, ще ви предложим и оптималната комбинация от секретни патрон и брава, и евентуално бронировка и допълнителна брава. След години употреба бихте могли да смените единствено бравата или патрона, ако те не функционират така гладко или искате да се снабдите с по-високотехнологични техни версии.

Scroll to top